Τι είναι ακριβώς ο Γλυκαιμικος δείκτης?
Πως βοηθάει στον έλεγχο του σακχάρου?
Έχω σακχαρώδη διαβήτη και ινσουλινοαντίσταση..θα με βοηθήσει?
Η
σύλληψη του γλυκαιμικού δείκτη έγινε
το 1981 από τον πανεπιστημιακό καθηγητή του πανεπιστήμιου του Τορόντο του Καναδά
με σκοπό να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν κυρίως από την νόσο του διαβήτη και από ινσουλιοαντίσταση οι οποίοι έπρεπε να είχαν ένα συνεχόμενο έλεγχο
του τι τρώνε και πόσο αυτό που τρώνε τους ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα.
Ο
γλυκαιμικός δείκτης είναι απλά μια κατηγοριοποίηση των τροφίμων
που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες όπως (το ψωμί, τα δημητριακά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά
κ.α), βασιζόμενη στην επίδραση που έχουν στο σάκχαρο του αίματος.
Η
κατηγοριοποίηση έγινε με δεδομένο ότι η ουσία που προκαλεί τη μέγιστη αύξηση
του σακχάρου στο αίμα είναι η γλυκόζη. Σε αυτή δόθηκε ο αριθμός 100. Κάθε άλλο φαγητό,
κατηγοριοποιήθηκε ανάμεσα στην κλίμακα 0-100 ανάλογα με την επίπτωση που έχει
στο σάκχαρο του αίματος.
Παρακάτω
σας παραθέτω ένα πίνακα στον οποίο φαίνεται ο γλυκαιμικός δείκτης μιας μεγάλης γκάμας τροφίμων πλούσια σε υδατάνθρακες.
Τρόφιμα με γλυκαιμικό δείκτη κάτω
από 55 είναι η τέλεια επιλογή και πρέπει να προτιμώνται. Τρόφιμα με γλυκαιμικό δείκτη 55-70 κατηγοριοποιούνται
σε μια ενδιάμεση κατάσταση και πρέπει να επιλέγονται με μέτρο και τρόφιμα με γλυκαιμικό δείκτη πάνω από 70 καλό θα
είναι να αποφεύγονται.
Εκτυπώστε το!!Βάλτε το στο ψυγείο και ξεκινήστε!!
Τρόφιμα και ο γλυκαιμικός
τους δείκτης
Δημητριακά
Τρόφιμα
|
Γλυκαιμικος δεικτης
|
Kellogs All-Bran
|
42
|
Kellogs Coco-Pops
|
77
|
Kellogs Corn-Flakes
|
84
|
Kellogs Rice-Krispies
|
82
|
Kellogs Special K
|
54
|
Kellogs Sultana Bran
|
52
|
Μούσλι
|
43
|
Ψωμί
|
|
Μπαγκέτα
|
72
|
Άσπρο ψωμί
|
70
|
Πολύσπορο
|
69
|
Σικάλεως
|
41
|
Κρουασάν
|
67
|
Πίττα για σουβλάκι
|
57
|
Ζυμαρικά
και ρύζι
|
|
Ρύζι άσπρο
|
87
|
Ρύζι μαύρο
|
76
|
Ρύζι Basmati
|
58
|
Noodles
|
46
|
Μακαρόνια άσπρα
|
40
|
Μακαρόνια μαύρα
|
32
|
Λαχανικά
Τρόφιμα
|
Γλυκαιμικος δεικτης
|
Καρότα
|
49
|
Παντζάρια
|
64
|
Αρακάς
|
48
|
Πατάτα
|
85
|
Κολοκυθάκι
|
75
|
Καλαμπόκι
|
54
|
|
|
Όσπρια
|
|
Φασόλια
|
48
|
Kidney Beans
|
27
|
Φακές
|
28
|
Φασόλια σόγιας
|
18
|
Ρεβίθια
|
38
|
Φρούτα
|
|
Μήλο
|
38
|
Βερίκοκο
|
31
|
Μπανάνα
|
55
|
Κεράσια
|
22
|
Γκρέιπφρουτ
|
25
|
Σταφύλι
|
46
|
Ακτινίδιο
|
52
|
Μανγκο
|
55
|
Πορτοκάλι
|
44
|
Ροδάκινο
|
42
|
Τρόφιμα
|
Γλυκαιμικος δεικτης
|
Αχλάδι
|
38
|
Ανανάς
|
66
|
Δαμάσκηνο
|
39
|
Σταφίδες
|
64
|
Καρπούζι
|
72
|
Γαλακτοκομικά
|
|
Πλήρες γάλα 3,5% λιπαρά
|
27
|
Άπαχο 1,5% λιπαρά
|
32
|
παγωτό
|
61
|
Γιαούρτι
|
33
|
Σνακ διάφορα
|
|
Fanta
|
68
|
Lucozade
|
95
|
Χυμός μήλου
|
40
|
Χυμός πορτοκάλι
|
46
|
Ποπ-κορν
|
55
|
Peanuts
|
14
|
Mars
|
68
|
Μελι
|
58
|
Φρουκτόζη
|
23
|
Μπισκότα
|
79
|
Κέικ
|
46
|
Βάφλα
|
76
|
Προσοχή!! Ολες οι τροφές που αναγράφονται παραπάνω
είναι ζυγισμένες και είναι στα 100 γρ ωμής μορφής.
Επίσης ν α τονίσω ότι οι επιλογές αυτές ταυτόχρονα με
τη ρύθμιση του σακχάρου βοηθούν και στη ρύθμιση του βάρους, και μακροπρόθεσμα
στη απώλεια κοιλιακού λίπους.
Να είστε καλά, να είστε πάντα
με θετική σκέψη και εννοείται να γυμνάζεστε!!
Βιώνης Παντελής
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου